GŁÓG JAKO WSPARCIE DLA SERCA

GŁÓG JAKO WSPARCIE DLA SERCA

Trudno byłoby korzystać z głogu, zrywając jego owoce bezpośrednio z drzewa, bo nie jest to ani wygodne, ani smaczne, a poza tym aktualne tylko w jednej i krótkiej porze roku. I dlatego należy korzystać z wyciągów z głogu. Działają one bezpośrednio na mięsień sercowy, wzmagają nieznacznie siłę jego skurczów, a zwalniają częstotliwość, czyli zmniejszają liczbę „uderzeń”. Dzięki temu serce zaczyna pracować ekonomiczniej, a nieco dłuższe przerwy między skurczami umożliwiają lepszy wypoczynek mięśniowi sercowemu.

Jakby i tego było za mało, polscy naukowcy ustalili, że na przetwory z głogu korzystnie reagują również naczynia mózgowe (podobnie jak na przetwory z japońskiego krzewu Gingko biloba). Po prostu rozszerzają te naczynia, a to z kolei umożliwia nie tylko lepszy przepływ krwi, ale również dostawę zwiększonej ilości tlenu razem z krwią, a także składników odżywczych wytworzonych

w procesie przemiany materii. Tego rodzaju drożność naczyń mózgowych nie tylko chroni przed zwapnieniem dróg krwionośnych, ale w dużym stopniu zapobiega przed tworzeniem się zmian miażdżycowych.

Głóg nie działa raptownie jak związki salicylowe, jego wpływ na zdrowie jest powolny i łagodny, a jednocześnie długotrwały, co w perspektywie miesięcy zmienia dynamikę procesów natleniania mózgu.

Koszt jednego opakowania wynosi około 20 zł i wystarcza na miesiąc.

Facebook Comments

Artykuły użytkownika

Facebook Comments