Izolat białka serwatkowego czy koncentrat – Który produkt wygrywa?

Izolat białka serwatkowego czy koncentrat – Który produkt wygrywa?

Białko w proszku obecne jest już praktycznie w każdym produkcie, który niegdyś białka nie zawierał. W dobie promocji fitness na masową skalę, każdy z nas może nabyć proteinowego batona, shake’a czy jogurt z dodatkową porcją białka. Wszystkie te produkty, podobnie jak samo białko wpc czy izolat są wytworzone na bazie tego produktu. W zależności od jego typu, możemy na niego różnie reagować. Czym jeszcze cechują się poszczególne typy? Który produkt lepiej wybrać?

Izolat białka serwatkowego czy koncentrat? Co będzie lepsze?

Aby odpowiedzieć na to pytanie, warto zrozumieć czym jest białko w proszku. To nic innego jak wytrącająca się na wierzchniej powierzchni mleka serwatka, która jest przefiltrowywana w dalszym procesie. Samo mleko zawiera około 80% kazeiny i 20% serwatki. Oddzielenie serwatki od kazeiny, pozwoliło producentom na zdominowanie rynku suplementów odżywkami białkowymi.

Różnica pomiędzy białkiem serwatkowym i koncentratem polega na dokładniejszym procesie oczyszczania. Izolat jest przetwarzany i filtrowany w inny sposób, w wyniku czego wzrasta zawartość pożądanych składników, w momencie gdy maleje zawartość produktów ubocznych filtracji. Pod względem odżywczym zdecydowanie lepiej wychodzi izolat białka serwatkowego. Mamy tutaj do czynienia z 23 gramami czystego białka na 100 kcal produktu. Nie znajdziemy tutaj tłuszczu zwierzęcego i tylko znikome ilości węglowodanów, które stanowi laktoza (1 gram). W przypadku białka serwatkowego, otrzymujemy 18 gramów białka na 100 kcal produktu. Do tego aż 1,5 grama tłuszczu i 3,5 grama cukru mlecznego (laktozy).

Lepszym wyborem w przypadku osób, które stawiają na efekt będzie izolat białka serwatkowego. Osoby, które piją białko dla smaku w ramach urozmaicenia diety – mogą spokojnie zdecydować się na białko serwatkowe. Należy mieć na uwadze nietolerancję laktozy i ewentualne alergie.

Facebook Comments

Artykuły użytkownika

Facebook Comments